Fac parte dintr-o echipă – fac parte dintr-o mare familie». Cel mai adesea auzim aceste cuvinte în rândul sportivilor.
Dacă e să ne raportăm la două echipe care dispun de aceleaşi resurse financiare ne dăm seama că fiecare din ele are acces la aceiaşi jucători, aceiași antrenori, aceiași distribuitori de gazon pentru teren, are acces la acceaşi documentație referitoare la strategii de joc și totuşi de cele mai multe ori la finalul jocului avem o echipă câştigătoare și o echipă care pierde. De ce unele echipe funcționează mai bine decât celelalte deşi au acces la acelaşi tip de resurse? Aici intervin în joc două componente foarte importante şi anume complexitatea și raritatea adevăratei munci în echipă; să consideri că o echipă odată formată funcționează din inerție este total nerealist.
Pentru fiecare dintre noi familia este prima echipă din care a făcut parte si am invatat ce inseamna „munca in echipa„.
>>>Vezi aici detaliile cursului Munca in echipa!<<<
Ca și familiile în general, echipele pot avea un caracter închis sau deschis.
Echipele închise se ghidează după propriile reguli și principii, fiind foarte rezistente la schimbare. Sunt deprinderi pe care le dobândesc copiii care au crescut în familii reticente la idei și modalități noi de funcționare, familii care în general au puțini prieteni.
Echipele deschise sunt receptive la schimbare, adaptarea făcându-se ținând cont de cerințele membrilor, dar mai ales ale pieței. Pentru a-și menține stabilitatea și echilibrul dinamic, familia folosește mecanisme de feedback pozitive sau constructive în funcție de situație. La fel şi într-o echipă, în momentul în care fiecare membru conştientizează importanța feedback-ului, că este un instrument pe cât de accesibil pe atât de important în perfecționarea continuă a fiecărui membru, atunci începe construirea relațiilor solide în cadrul echipei care au efecte pozitive directe atât asupra performanței individuale cât şi de grup.
Oricare ar fi scopul pe care ni-l stabilim la un moment dat, pentru a-l atinge, pe lângă efortul depus în acest sens, avem nevoie şi de un anumit set de resurse. Munca in echipa face orice obiectiv mai simplu de realizat!
O echipă este formată din totalitatea persoanelor care conlucrează pentru o anumită perioadă de timp în vederea atingerii unui rezultat. Chiar dacă la prima vedere unele activități pun în lumina reflectoarelor un singur personaj, trebuie să privim puțin şi în spatele cortinei pentru că acolo se ascunde efortul depus de o întreagă echipă.
Noi, la Vision Consulting, lucram de peste 18 ani cu echipe, cu oameni care fac parte din echipe de succes sau din echipe in formare. Trainerii nostri inteleg foarte bine care sunt abilitatile necesare pe care angajatii ar trebui sa le aiba, precum si ce stil de leadership conduce o echipa catre performanta.
Vedeti aici oferta completa de cursuri de comunicare si dezvoltare de echipe.
Sau pentru echipe mature, recomandam coaching-ul de echipa.