În lumea complexă în care muncim acum, diversitatea în cadrul organizațiilor este mai mare ca niciodată. În aceeași echipă pot fi persoane care au 55 de ani și tineri ce încă sunt la facultate, sunt angajați de pe 3 continente diferite, cu religii și credințe diferite. Diversitatea poate fi de gen, vârstă, etnie, naționalitate, educație, personalitate, etc
Provocarea cea mai mare este ca acești oameni diferiți să colaboreze cât mai bine împreună. Pe de o parte, buna colaborare înseamnă că angajații vor fi mai relaxați și fericiți la muncă și pe de altă parte, înseamnă și o productivitate mai mare pentru organizație.
Dacă diversitatea se produce în mod natural, mai ales în cadrul multinaționalelor, incluziunea nu mai este atât de ușoară. Ce pot face organizațiile pentru a ușura procesul de acceptare a diversității și cum să creeze un leadership incluziv, vă spune , performance coach & trainer la Vision Consulting.
Creșterea gradului de incluziune și diversitate într-o organizație poate contribui semnificativ la un mediu de lucru mai echitabil, creativ și eficient. Din pacate lucrurile nu se întamplă „de la sine”.
Iată cinci moduri prin care poți promova diversitatea și incluziunea în cadrul organizației tale:
Politici și proceduri incluzive
Organizațiile trebuie să dezvolte și să implementeze politici clare și transparente în ceea ce privește incluziunea și diversitatea și acest lucru începe de la procesul de recrutare și creare a echipelor.
Este responsabilitatea managerilor și mai ales al oamenilor de HR să se asigure că toate practicile de resurse umane, de la recrutare și promovare la evaluarea performanțelor, sunt corecte și echitabile pentru toată lumea.
Program de formare și conștientizare
Extrem de util este ca toți angajații să participe la sesiuni de formare și workshop-uri privind incluziunea și diversitatea. Acest lucru va crește gradul de inelegere și acceptare a valorilor precum și dobândirea unor abilitați și comportamente concrete pentru o mai bună colaborare.
Implicarea angajaților în conversații deschise despre aceste subiecte și promovarea unei mai bune înțelegeri a diversității culturale, de gen și a altor aspecte intra în atribuțiile liderilor din ziua de azi.
Recrutare echitabilă
Organizațiile trebuie să adopte niste practici de recrutare care să asigure o diversitate mai mare de candidați, avand în minte ideea că prin diversitate sporim nivelul de creativitate și agilitate din cadrul echipei.
Angajatorii care pot elimina prejudecățile inconștiente în procesul de selecție au un grad mai mare de diversitate în cadrul organizatiei si managerii de resurse umane se asigura că toate deciziile de recrutare se bazează pe competențe și potențial.
Crearea unui mediu de lucru incluziv
Promovarea unui mediu de lucru deschis și incluziv se poate face prin organizarea de evenimente sociale și activități care să aducă oamenii împreună, să creeze contexte de cunoastere, colaborare si chiar joacă. Programele de teambuilding sau wellbeing sunt astfel de evenimente preferate de clienții nostri.
Încurajarea comunicării deschise și a feedback-ului sunt deasemenea esentiale pentru a crea un climat în care fiecare angajat se simte valorizat și respectat.
Parteneriate cu comunitatea și proiecte de responsabilitate socială:
Implicarea în proiecte de responsabilitate socială care să susțină cauze legate de incluziune și diversitate reprezintă o altă modalitate de a obișnui oamenii din echipă cu diversitatea de orice fel.
Stabilirea de parteneriate cu organizații non-profit care se axează pe aceste valori va promova schimbul de resurse și expertiză. În plus oferă angajaților un sens mai mare pentru munca lor prin implicarea în activități de voluntariat.
Aceste inițiative trebuie să fie susținute de manageri și integrate în cultura organizației pentru a fi cu adevărat eficiente. O abordare consecventă și angajamentul continuu sunt esențiale pentru a crea și menține un mediu de lucru incluziv și diversificat. Iar acest lucru este esențial într-o piață a muncii globală și supusă în mod constant vulnerabilităților, incertitudinii și a complexității.
Daniela Irimia, performance coach & trainer la Vision Consulting