În era agitată a lumii moderne, organizaţiile îşi îndreaptă atenţia către bunăstarea angajaţilor, înţelegând că aceasta nu este doar o responsabilitate morală, ci şi o investiţie strategică în succesul pe termen lung. Programele de wellbeing pentru angajaţi devin tot mai populare, oferind o varietate de beneficii care depăşesc graniţele tradiţionale ale beneficiilor de angajare.
Cererea pentru workshopuri online, accesibile tuturor oamenilor din organizaţiile mari, a crescut constant, în ultimii doi ani, ceea ce a dus şi la diversificarea tematicilor abordate în astfel de programe de wellbeing.
De la webinarii despre dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi cele pentru gestionarea eficientă a stresului facilitate de psihologi cu experienţă la workshopurile de comunicare, parenting sau educaţie financiară, toate aceste programe aduc beneficii semnificative participanţilor.
Creşterea productivităţii şi performanţei este unul dintre elementele ce derivă din programele de wellbeing, care se axează pe îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi mentale a angajaţilor. Prin promovarea unui stil de viaţă sănătos şi oferirea de resurse pentru gestionarea stresului şi a echilibrului între viaţa profesională şi cea personală, organizaţiile observă o creştere semnificativă a nivelului de energie şi a concentrării angajaţilor. Acest lucru se traduce direct într-o creştere a productivităţii şi performanţei individuale şi de echipă.
În plus, programele de wellbeing sunt esenţiale în diminuarea absenteismului, deoarece angajaţii se bucură de un nivel de sănătate mai bun şi obţin mai uşor echilibrul între viaţa personală şi cea profesională. Mai mult decât atât, astfel de programe încurajează crearea unui mediu de lucru pozitiv, contribuind la consolidarea relaţiilor între colegi şi la reducerea conflictelor la locul de muncă.
În contextul în care munca de acasă a devenit ceva normal pentru multe organizaţii, workshopurile online devin şi momente bune de conectare între angajaţii din echipe diferite, fără a fi în cadrul şedinţelor formale.
Un alt beneficiu al programelor de wellbeing se leagă de îmbunătăţirea angajamentului şi retenţiei angajaţilor.
Oamenii care simt că organizaţia lor investeşte în bunăstarea lor se angajează mai profund în activităţile zilnice. Programele de wellbeing oferă un sentiment de recunoaştere şi sprijin, ceea ce creşte nivelul de satisfacţie al angajaţilor. Am mai observat în programele noastre de wellbeing şi o îmbunătăţire în ceea ce priveşte nivelul de implicare şi sentimentul de apartenenţă în echipele care primesc constat acces la workshopuri dedicate lor personal.
Articolul a fost scris pentru Businessmagazin.ro unde il puteti citi integral.
Daniela Irimia, master trainer & performance coach