Cand vine vorba despre satisfactia la locul de munca si factorii de motivare, recompensele financiare sunt mult mai putin importante decat s-ar crede. Si asta nu e nimic nou daca vorbim de generatia millennials. Sa fii fericit la locul de munca si implicat cu adevarat in bunul mers al companiei, depinde mai mult de lucrurile intangibile: sa simti ca faci parte dintr-o echipa, sa fii evaluat si apreciat constant, sa fii inteles si sa ai libertatea de a alege.

Multe dintre recomandarile de mai jos pot parea comune, insa vei fi surprins sa afli cat de multi manageri le ignora si le neglijeaza. Ele iti pot permite sa obtii lucruri marete la locul de munca: abilitatea de a-ti motiva angajatii sa mute muntii din loc! (Iar ei vor fi fericiti cu job-ul lor, in timp ce lucreaza cu spor).

In cei 20 ani de cand lucram cu echipe si manageri, am identificat acesti 10 pasi care duc la cresterea gradului de implicare a angajatilor in companiile in care aleg sa lucreze.

10 pasi de urmat pentru managerii care vor sa aiba angajati implicati si motivati:

1: Defineste-ti clar viziunea. Asigura-te ca viziunea ta este prezentata ca o adevarata harta pentru angajati, iar ei stiu bine DE CE vin la munca si care este obiectivul intregii companii. Coachingul cu echipa de management faciliteaza acest proces.

2: Da-le angajatilor ceea ce vor si au nevoie. Nu merge pe premisa ca fiecare dintre ei are toate cunostintele, pregatirea si sprijinul supraveghetorilor de care au nevoie – verifica personal si afla de ce au nevoie si cum ii poti tu ajuta.

3: Comunica eficient si des. Sesiuni de training, memo-uri, newsletter-e si intalniri regulate – toate pot fi folosite pentru a-ti face cunoscuta viziunea in randul angajatilor. Asigura-te ca pun intrebari, iar daca par a fi nedumeriti, regandeste modalitatea in care informatia ajunge la ei.

Poate ca cea mai importanta parte din meseria unui manager bun, este comunicarea eficienta. Creand o cultura a comunicarii, in care managerii si angajatii impartasesc scopuri comune si lucreaza impreuna, poate duce la impulsionarea companiei si poate chiar sa o salveze.

4: Implica pe toata lumea. Gaseste o metoda prin care toti angajatii tai sa se implice in planificare si in luarea deciziilor. In felul aceste, proiectul devine “copilul” lor: ceva pentru care merita sa lupte. Pentru a face asta, ori de cate ori este posibil, cere informatii si foloseste ideile lor. Acest lucru nu doar ca ii da incredere in sine si il motiveaza, ci poate duce la metode noi si productive de lucru, care in mod normal ar fi trecute cu vederea in perioadele mai stabile.

5: Feedback-ul este motivator. Nu astepta recenziile periodice si ofera feedback cat mai des posibil. Feedback-urile positive ar trebui oferite imediat, astfel incat sa incurajeze mai mult, Feedback-ul negativ ar trebui si el oferit cat mai repede posibil, astfel ca angajatii sa aiba oportunitatea de a se auto-corecta. Daca poti, programeaza intalniri saptamanale cu cate un angajat pentru oportunitatea de a discuta proiectele si probleme in curs. Aceste intalniri nu trebuie sa dureze mult, dar pot crea o relatie profesionala puternica.

Si nu uita sa spui “Multumesc” pentru o treaba bine facuta. Este un factor motivant puternic si ar trebui facut des si personal. Recunoasterea publica a contributiilor angajatilor este chiar mai buna.

6: Actioneaza corect, respecta si inspira incredere. Foloseste-ti judecata, intelepciunea si experienta pentru a crea un mediu de sustinere. Cand apar problem, examineaza circumstantele, intelege contextual si abia apoi treci la judecata. Respecta si ai incredere in echipa ta, astfel vei fi rasplatit cu aceeasi moneda / vei primi acelasi lucru inapoi. Daca gresesti, cere-ti scuze si recunoaste ca nu ai avut dreptate. Asta va permite angajatilor tai sa relationeze mai bine cu tine si vor aprecia onestitatea ta.

7: Ai incredere si verifica, dar incearca si sa faci munca distractiva. Un manager bun acorda atentie imaginii de ansamblu dar si detaliilor, si are in vedere atat produsul cat si angajatii. O buna modalitate de a arata asta, este sa te implici in procesul de creare si sa fii atent la ceea ce se intampla. Si adu-ti aminte sa faci asta cu zambetul pe buze. Invioreaza-te! Sa simti ca munca este distractiva conteaza mult, din moment ce oamenii vor face mai mult din simplul motiv ca se simt bine.

8: Acorda atentii speciale angajatilor cu potential mare. Pentru a-i pastra implicati, ia in considerare oferirea mai multor resurse in dezvoltarea carierei si in formarea profesionala. Sau poate le poti da proiecte noi care sa ajute compania sa se adapteze la schimbarile pietei, sa creasca si sa se dezvolte.

9: Fii creativ pentru a evita situatiile de criza. Ai fi suprins sa afli cat de rezonabili pot fi oamenii cand vine vorba de micsorarea salariilor sau munca peste program, daca acestea fac parte dintr-o strategie de criza creata cu acordul lor ca si metoda de siguranta in perioadele dificile. Magia acestei apropieri se bazeaza pe cateva cuvinte: construit cu acordul lor.

10: Implementeaza programe de stimulare. Nu conteaza in ce tip de business esti implicat, trebuie sa cauti programe de stimulare. S-a demonstrat ca acestea sunt foarte benefice si motivante pentru angajati, iar un avantaj major este faptul ca investitia poate fi bazata pe performanta reala si poate fi platit numai dupa ce un angajat a atins obiectivul dorit. Sintagma “Fa bine si vei fi rasplatit” are deasemenea un impact pozitiv in companie, iar angajatii lucreaza din greu pentru atingerea obiectivelor.

Daca ai nevoie de sprijin in motivarea si pregatirea echipelor, Vision Consulting ofera programe de training, teambuilding si  coaching pentru a transforma potentialul echipelor in performanta!

Daniela Irimia, master trainer & performance coach

Abonare Newsletter

Categorii

Cursuri Deschise