Inteligenta emotionala (EQ) este unul dintre factorii succesului pentru oricare dintre noi, indiferent de obiectivele propuse.
Inceputurile studierii EQ dateaza din anii 20, cand Edward Thorndike vorbea despre inteligenta sociala. In 1948, R.W. Leeper promoveaza ideea „gandului emotional” cu contributie la „gandul logic”.
Ce inseamna EQ? Conform inventatorilor, Peter Salomey si Jack Mayer, EQ „este capacitatea de a percepe emotiile, de a accesa si de a genera emotii astfel incat sa vina in sprijinul gandirii; de a intelege emotiile si semnificatia acestora […] pentru imbunatatirea evolutiei emotionale si intelectuale.”
Conform lui Reuven Bar-On (psiholog american, pioner in cercetarea EQ inca din 1980), exista 5 domenii ale EQ si 15 trepte ce trebuie „urcate” (nu neaparat in ordinea prezentata) pentru a ne (re)castiga libertatea de a fi, de a ne exprima potentialul, de a castiga, de a iubi.
In continuare, vom trece in revista palierele EQ Bar-On cu scopul de a ne face singuri o evaluare a laturilor EQ la care stam foarte bine sau a celor pe care ar trebuie sa le imbunatatim.
Daca vrem sa ne crestem Inteligenta Emotionala trebuie sa urmarim:
1. Domeniul intrapersonal (capacitatea de auto-cunoastere si auto-control)
- constiinta emotionala de sine- a recunoaste cum si de ce ne simtim intr-un anume fel si ce impact il are comportamentul nostru asupra celorlalti;
- caracterul asertiv- exprimarea clara a gandurilor si a sentimentelor;
- ndependenta- auto-control si auto-directionare;
- respectul de sine- cunoasterea propriilor puncte forte si slabe si de a ne simti bine, in ciuda punctelor slabe (vulnerabile);
- implinirea de sine (recunoasterea potentialului personal; multumirea cu realizarile la locul de munca si cu viata profesionala);
2. Domeniul interpersonal (a interactiona si a colabora cu altii)
- empatia- capacitatea de a intelege ce altii simt si gandesc
- responsabilitatea sociala- a fi membru cooperant si activ al grupului social din care facem
- relatii interpersonale – a construi si a mentine relatii care sunt benefice pentru ambele parti, in care fiecare poate lasa sau darui de la sine; a avea un sentiment de apropiere emotionala.
3. Domeniul adaptabilitatii- a fi flexibil si a avea simtul realitatii; capacitatea de a rezolva problemele pe masura ce apar
- festarea realitatii- a avedea lucrurile asa cum sunt si nu cum am dori sa fie;
- flexibilitatea- a ne adapta sentimentele, gandurile si actiunile pe masura ce se schimba conditiile;
- solutionarea problemelor- a defini corect problemele, a gasi si a implementa solutii;
4. Domeniul administrarii stresului- a tolera stresul si a tine sub control impulsurile
- toleranta la stres- a ramane calm si concentrat pentru a face fata in mod constructiv la evenimentele neplacute si starilor emotionale conflictuale fara a fi afectati;
- controlul impulsurilor- a rezista sau a intarzia reactia la un anumit impuls.
5. Domeniul starii generale
- optimismul- mentinerea unei atitudini realiste si pozitive, in fata unor momente grele;
- fericirea – a fi satisfacut de viata, a te bucura de sine si de altii, a fi plini de entuzism cand ne implicam intr-o serie de activitati.
Roata Vietii (instrument pe care il folosim in workshop-urile de stress management si work-life balance) este un un foarte bun instrument pe care il putem folosi in analiza propriei vieti si a obiectivelor noastre personale/profesionale.
Daca ar fi sa dam o nota de la 0 la 10 pentru gradul de satisfactie pentru fiecare bucatica din Roata Vietii (0 – inexistent si 10 foarte multumit), ce note am da?
Unde suntem incantati de viata noastra? Ce laturi ale vietii noastre vrem sa la imbunatatim? Iata cateva intrebari la care merita sa meditam.
Am legat Roata Vietii de EQ pentru a intelege cum putem aplica concret ce am invatat in randurile de mai sus in viata noastra. Sa luam, de exemplu, Cariera cu nota 7. Pentru a creste gradul de satisfactie privind cariera/job-ul nostru, ganditi-va ce anume va lipseste pentru a inainta:
- Fac ceea ce–mi place?
- Cand am nevoie de ceva obisnuiesc sa cer?
- Exprim clar si constructiv ce simt si ce gandesc vis-a-vis de taskurile zilnice/colegi/sefi?
- In perioadele foarte stresante de la serviciu, sunt mai irascibil, mai tot timpul nemultumit, fara chef de a petrece timp cu prietenii, izbucnesc des?
- Am o stare de disconfort cand trebuie sa ma intalnesc cu anumiti clienti?
- Imi este oare greu sa ma simt apropiat de colegi
Acestea sunt doar cateva intrebari pe care vi le puteti adresa cu scopul de a identifica cauza ce determina/inhiba un anumit comportament ( efect) care franeaza atingerea obiectivelor propuse de noi.
Cum afecteaza nivelul EQ reusitele/esecurile mele? Luati-o ca tema pentru acasa si, indiferent de descoperiri, mergeti inainte pe drumul vostru, constientizand ca EQ ne permite sa ne accesam resursele interioare si sa ne indeplinim telurile propuse.
Noi, echipa Vision Consulting suntem aici daca doriti sesiuni de coaching pentru performanta sau workshop-uri care sa sustina dezvoltarea inteligentei emotionale in randul angajatilor.