Comunicarea este abilitatea cea mai importantă pentru orice profesionist și totuși este abilitatea a cărei dezvoltare este ignorată de cele mai multe ori.

Pentru că știm cu toții să vorbim trăim cu impresia că din moment ce i-am spus colegului, managerului sau clientului ceva, respectivul a înțeles și va face întocmai.

Nimic mai fals! Comunicarea eficientă se observă acolo unde rezultatele pe care le obținem sunt conform așteptărilor noastre.

În echipă, înseamnă că ne facem treabă cu fluiditate, terminăm proiectele la timp și nu ne mai stresăm.

În leadership, comunicarea eficientă și asertivă creează echipe unite, colaborative și în același timp creative și autonome.

În vânzări comunicarea cu impact se vede în rata de închidere a conversațiilor cu clienții. Adică mai multe vânzări, mai mulți bani!

 

În cei 12 ani de când fac training de comunicare, am observat și încă sunt prezente, consecințele negative ale comunicării deficitare.

Iar aceste consecințe sunt semnificative atât la nivel de lucru în echipă, cât și din perspectiva eficienței personale.

 

Comunicarea ineficientă în echipă

 În contextul muncii în echipă, comunicarea ratată duce la confuzii și neînțelegeri. Membrii echipei nu înțeleg clar sarcinile, prioritățile sau așteptările. Apare riscul dublării eforturilor sau al omisiunii unor pași importanți. Parte a neînțelegerilor țin și de lipsa comunicării – oamenii pur și simplu „uită” să le transmită colegilor ce au făcut sau ce probleme au întâmpinat. Lasă activitățile să aștepte până când situația devine gravă.

 

În echipele în care comunicarea este sărăcăcioasă, scade încrederea intre membrii și coeziunea se pierde.  Lipsa unui dialog deschis generează tensiuni, suspiciuni și conflicte. Se creează „bule” de lucru izolate, fără colaborare reală, unde primează “liniștea” in derimentul rezultatelor.

 

Predarea proiectelor întarzie acolo unde colegii nu vorbesc între ei suficient de des și eficient. Taskurile sunt blocate din cauza lipsei de feedback sau aprobare. Se pierd termene limită din cauza lipsei de coordonare. Se pierd bani ori de câte ori echipele nu performează. Și pe lângă responsabilitatea leaderului, este și slaba comunicare între oameni.

 

Și bineinteles că performanța colectivă scade ori de cate ori oamenii sunt egoiști, individualiști, retrași.  Când ideile bune nu sunt împărtășite, soluțiile gasite la problemele echipei sunt mai slabe. Prin lipsa de comunicare asertivă se pierd sinergiile care apar din colaborare eficientă.

 

Dar comunicarea ineficientă se vede si în contextul eficienței personale

 

Productivitate redusă, stres și demotivare, luarea deciziilor greșite vin cu riscul de a-ți afecta imaginea în cadrul organizației. Iar toate aceste lucruri pot avea apoi consecințe și mai grave – îți pierzi job-ul sau îți scad șansele de avansare în carieră.

 

Pe scurt, abilitățile tale de comunicare te costă mult mai mult decât crezi!

  • Fără claritate în comunicare, este nevoie de timp suplimentar pentru clarificări.
  • Timpul se pierde cu interpretări greșite, corecturi sau refaceri.
  • Nesiguranța legată de așteptări sau lipsa de feedback creează anxietate.
  • Lipsa validării sau recunoașterii poate duce la demotivare.
  • Informațiile incomplete sau eronate conduc la alegeri neinspirate.
  • Lipsa unui schimb eficient de idei reduce calitatea deciziilor.
  • O comunicare neclară sau ezitantă poate fi percepută ca lipsă de profesionalism.
  • Afectează credibilitatea și influența personală în echipă.

 

Asadar, comunicarea slabă sabotează colaborarea, încetinește munca și afectează atât rezultatele echipei, cât și succesul personal.

Vestea bună este că poți să începi de acum să lucrezi la îmbunățirea abilitaților de vorbire, colaborare, ascultare, feedback … Există o multitudine de cărți – Cum să vorbești ca să fii înțeles este una dintre ele.

Și bineînțeles există zeci de cursuri. Noi îți recomandăm cursul online de Comunicare Eficientă și Asertivă. Vezi aici detaliile și înscrie-te!

Cu drag,

Daniela Irimia, master trainer, performance coach, autor de cărți

Abonare Newsletter

Categorii

Cursuri Deschise