Burnout-ul este un sindrom relativ recent, asociat cu senzatia de esec si epuizare, ca urmare a folosirii tuturor rezervelor de energie si putere. Termen folosit cu precadere in ultimii ani, putem spune ca burnout-ul este o forma de stres cronic legat de munca pe care cineva o face, intr-un mediu care nu ii este favorabil si aliniat cu valorile personale.
Angajatii care fac in mod repetat ore suplimentare, care nu vad sensul muncii pe care o presteaza, lipsa de colegialitate si de echitate, lipsa controlului si a flexibilitatii muncii, sunt predispusi la a ajunge la epuizare extrema si burnout.
Angajatorii ar trebui sa acorde o atentie crescuta la elementele pe care le pot controla si sa ia masuri pentru a sustine starea de bine a angajatilor. Afectiunile psihologice influenteaza enorm productivitatea muncii si apoi productivitatea si eficacitatea unei companii.
Ce pot face liderii din organizatii si specialistii in resurse umane pentru a preveni instalarea sindromului de burnout in randul angajatilor:
- Coordonarea eficienta si eficace a angajatilor, delegarea sarcinilor in mod uniform si echilibrat, evitand sa ii supra-solicitam pe unii in timp ce altii au “timp mort”. – Poate fi de ajutor un curs de leadership pt managerii noi
- Imbunatatirea colegialitatii la locul de munca prin crearea unor grupuri suport, echipe de discutii si programe de team-building relaxanante
- Implementarea unui model de recompensa si recunoastere a valorii muncii, cu atentia pe a nu-i demotiva pe ceilalti membrii ai echipei, mai putin productivi
- Evaluarea periodica a satisfactiei angajatilor si gasirea de solutii personalizate de suport
- Identificarea timpurie a simptomelor incipiente de burnout si oferirea unor zile de recuperare ( zile libere, de vacanta, de relaxare)
Responsabilitatea pentru starea de bine este in primul rand a individului insa organizatiile ar trebui sa fie constiente de presiunea pe care o exercita mediul de munca asupra fiecarui angajat in parte.
Noi la Vision Consulting avem programe de wellbeing menite sa ajute angajatii sa isi inteleaga si sa isi gestioneze mai bine atat , cat si timpul si energia personala.
Deasemenea, in cei 15 ani de experienta in programe de teambuilding si training, am observant ca “scoaterea din mediul de business” ajuta echipele si membrii lor sa devina mai sinergici, mai eficienti si relaxati.
In acest context in care de peste un an lucram mai mult de acasa, singuri si deconectati, un workshop de cateva ore in care sa facem activitati de grup energizeaza echipa si consolideaza increderea si cooperarea dintre angajati.
Daca doriti o oferta personalizata pentru starea de bine a angajatilor, scrieti-ne cu incredere pe daniela.irimia@visionconsulting.ro
Las aici si un material video cu 5 Tehnici ca sa elimini burnout ul si sa iti recapeti echilibrul si energia