Am tot scris despre comunicarea eficientă în termeni pozitivi…. În acest articol vreau să trecem în revistă principalele probleme de comunicare pe care le-am identificat în sutele de companii cu care am lucrat de-a lungul celor 8 ani de când fac training prin intermediul Vision Consulting dar și în cei 15 ani de când lucrez cu oamenii, atât în calitate de manager și antreprenor, cât și în poziția de vânzător și consultant.

 

Te-ai gândit vreodată care sunt costurile ascunse ale comunicării ineficiente între oamenii din echipă? Dar comunicarea dintre companie și clienți? Ea cât de bună este?

 

Noi, la Vision Consulting, luând pulsul a sute de organizații și echipe, am identificat 5 probleme frecvente cauzate de abilitățile slabe de comunicare.

 

Prima situatie de care vor companiile să scape atunci când apelează la un training de comunicare, este legată de greșelile/ erorile ce apar în munca lor de zi cu zi. Și dacă uneori aceste greșeli duc la pierderi de timp, la nervi și chiar conflicte între colegi, în situații mai grave, greșelile pe care le fac angajații pot duce la pierderea clienților!

 

Lipsa comunicării eficiente duce la pierderi de timp. Și spun asta observând în special în cursurile de Time Management pe care le susțin, că adevărata problemă nu este că oamenii nu știu să își planifice activitățile, ci că nu se comunică clar prioritățile la nivel de companie, că nu își oferă unii altora feedback și că sunt întrerupți foarte des pe parcursul unei zile de muncă. Am dezvoltat un workshop online strict despre feedback, disponibil la cerere.

 

Comunicarea deficitară duce la conflicte în organizații. Lipsa feedback-ului demotivează angajații și le scade performanța. Comunicarea agresivă încurajează angajații să fugă și mai mult de responsabilitate, și așa ajungem într-un alt subiect sensibil – lipsă de asumare!

 

Procesul de comunicare nu este doar un aspect “extern” ci unul de personalitate, de inteligență emoțională, de sănătate organizațională. În cursurile mele de comunicare abordez în profunzime complexitatea relațiilor la locul de muncă și îi ajut pe participanți să înțeleagă importanța congruenței în comunicare.

 

Așadar, comunicarea ineficientă “costă mult” în toate relațiile pe care le avem. În afaceri însă, slabele abilitați de comunicare, pe lângă stres, duc la pierderi financiare!

Ce soluții exista …

Vestea buna este că abilitățile de comunicare se pot îmbunătății, așa cum putem îmbunătăți orice proces din cadrul unei companii. Vestea mai puțin buna este că cere timp! Și munca, și exercițiu, și perseverenta.

 

Până la urma, dezvoltarea abilitaților de comunicare vine la pachet cu dezvoltarea personala și a inteligentei emoționale. Aș vrea să iți pot spune că urmând 3 pasi simpli, vei comunica mai bine și toată lumea din organizație te va urma. Realitatea este că nu vă fi ușor!

 

Daca ești dispus să aduci în echipa ta principii sănătoasă de comunicare și relaționare, putem crea împreună un plan de acțiune adaptat pentru tine și colegii tăi. Din experiență noastră, un program modular, implementat în pasi mici, recurenți, aduce beneficii semnificative în organizație. Scrie-mi sau suna-mă cu încredere daca vrei să discutăm – daniela.irimia@visionconsulting.ro / 0724 837 869

Cu drag,

, trainer & coach Vision Consulting

Abonare Newsletter

Categorii

Cursuri Deschise