E destul de simplu: sunt o multime de angajati demotivati in lume. Cum un studiu national recent arata ca mai putin de 1 angajat din 4 este total implicat (motivat si productiv) exista mult loc de imbunatatire. Si cum relatia unui angajat cu managerul sau direct este singurul cel mai important factor care influenteaza implicarea, responsabilitatea cade pe management sa imbunatateasca nivelele motivationale.
In consecinta iata 5 moduri simple de a-ti motiva angajatii
1. Alinierea intereselor economice individuale cu performanta companiei– Ok, prima parte nu este chiar asa de usoara ca celelalte; in zonele mai inalte de management trebuie mai multa implicare decat in rest. Dar programele de compensatie stimulenta care dau angajatilor din toate treptele organizatiei sansa de a beneficia cand compania prospera…pot in mod natural sa creasca motivatia (mereu punand accent pe performanta individuala solida pentru a putea imparti recompensele financiare).
2. Arata cu adevarat interes in drumul profesional al angajatului– Atitudinea unui angajat se va imbunatati daca acesta va vedea ca managerului chiar ii pasa de directia in care se indreapta cariera lui. Mentoringul, coachingul, propunerea de training-uri aditionale si cursuri sunt extreme de benefice angajatilor si foarte apreciate.
3. Fii cu adevarat interesat de relatia viata profesionala – viata de familie – unii manageri ofera flexibilitate la programul de munca si inteleg obligatiile familiale, programari la doctor si multe altele – acest grad de sensibiliate este foarte apreciat. Micile gesturi fac de multe ori o mare diferenta.
4. – Aici e usor; Doar asculta atent: ideile angajatilor pentru imbunatatire locului de munca, sau problemele lor, grijile, frustrarile, conflictele, dramele, problemele copiilor, parintilor, bunicilor – am auzit toate variantele. Ok, trebuie totusi sa separi graul de neghina si ca manager te poate epuiza de multe ori – dar in limita ratiunii ascultarea inteligenta este o parte integrala a jobului.(Daca cineva este “bolnavul prefacut” si se plange doar de dragul de a se plange spune-le sa inceteze si sa se intoarca la munca. Dar daca cineva este un angajat bun..oamenii apreciaza sa fie ascultati).
5. Ce tie nu-ti place altuia nu-i face– Cand vine vorba de atitudinea fata de subordonati, mai simplu de atat nici nu se poate. Si puternic de asemenea – la fel de valabil astazi ca acum sute de ani. Arata ca iti respecti angajatii ca indivizi, si munca pe care o fac.
Acum despre acele metode usoare de a-ti demotiva angajatii
1. Sa iti folosesti pozitia de manager intr-un mod care arata ca nu iti respecti angajatii ca indivizi – Acest lucru poate lua forme subtile; mereu intarzii la sedintele cu angajatii; sa nu le raspunzi la mesaje; sa le ignori sugestiile de imbunatatire a proceselor. Aceste lucruri ar putea sa para neimportante pentru un manager cu probleme mult mai mari in agenda, dar realitatea este ca angajatii dispretuiesc acest comportament.
2. Sa iti asumi meritele pentru un proiect pentru care unul din angajatii tai a depus cel mai mare efort – Acest lucru in mod garantat va deranja pe cineva. Managerii buni sunt indeajuns de siguri pe sine sa aprecieze o idee buna.
3. Sa iti pierzi cumpatul – Varul urat al numarului 1 de sus. Nimanui nu-i place sa fie la capatul unei situatii de genul. Pierderea cumpatului duce la pierderea loialitatii.
4. Sa nu tii partea angajatilor in fata unui “atac” al organizatiei – Presupunand ca atacurile nu sunt fondate – doar absurditati corporatiste (care s-au mai intamplat) – angajatii vor dori si se vor astepta sa ii sustii. Daca nu, vor tine minte.
5. Sa fii zgarcit din punct de vedere emotional –Oamenii apreciaza cuvintele de lauda. Vor sa stie ca fac o munca buna si ca sunt apreciati.(Presupunand ca fac o munca buna. Daca nu, spunandu-le ca fac va eroda credibilitatea ta). Dar daca intradevar munca lor este buna, cuvintele de incurajare sunt usoare, nu costa si sunt si motivationale.
Toate aceste sugestii (mai putin prima) nu costa nimic. Cand vine vorba de motivarea angajatilor imaginatia ta e singura care te limiteaza.
Daca vrei sa devii un lider mai bun, un program de coaching pentru performanta te poate ajuta fabulos de mult.